Susanne Schmidt-Nielsen


Gå til indhold

Retten i Roskilde

Portfolio >
Scroll ned for tekst.

Tanker bag udsmykningen i Retten i Roskilde.

På min rundtur rundt i det nye smukke hus blev der talt om huset som, det der er ude og det der er inde. Det er en interessant måde at tale om inde-rummet på. Jeg blev præsenteret for træ som anvendt materiale og for de nordiske farvetoner.

Ved at bruge de smukke langstrakte birketræer som motiv henter jeg naturen ind i rummet. Kantinerummet har mange lodrette linjer – det ses særligt i alle vinduerne og i trappegelænderet.

Den væg som er tiltænkt en udsmykning, er på tværs af rummet, så for at balancere rummet, tænker jeg at et motiv der ligger på tværs vil understøtte balancen i rummet, give ro til rummet.

Her kommer birkestammerne ind. De skal strække sig fra side til side. Motivet er fotograferet i landskabet mellem Roskilde og mit hjem i Måløv. Det er træer der naturligt er væltet og som ligger ned, med den tilfældighed og orden som kun kan opstå når det ikke er menneske styret. Netop den naturlige bevægelse der her er i stammernes og grenenes forløb, vil tilføre rummet noget organisk som modsvarer de ellers meget rene og stramme linjer.
Motivet vil blive malet op som en abstraktion over birketræerne. Som et grafisk element. Som store streger på væggen.

Motivet males op i 1 farve. Farven vil være i en blålige nuancer som taler med de farver der i øvrigt er på vægge og inventar. Jeg fastholder denne farveskala for at give ro til udsmykningen, så den ikke overdøver og forstyrrer det der i øvrigt skal foregå i rummet.

Rummet kan ses i flader, vinduesåbningerne, døråbningerne ect. Disse flader integrerer jeg i udsmykningen ved at tilfører felter bestående af akrylplade. Disse felter placeres på væggen så de visuelt ”taler med” de øvrige felter i rummet. Pladerne er klare så det underliggende kan ses igennem. Pladerne får en tykkelse på 8mm så de virker som et fysik element og ikke blot som et glas til en billedramme. Pladerne sættes op med skruer forsænkede i pladen.
Bag pladen males et farvefelt på væggen hvorpå jeg med blyant skravere et udpluk af motivet op, enten som en forlængelse af motivet, som et udsnit af motivet, eller som motivets negative form.

Tak til alle i Retten i Roskilde for det gode samarbejde, for hjælp og de mange gode og konstruktive kommentarer.
Jeg håber at udsmykningen vil glæde. At den vil virke som et sted man kan lade øjet falde og lade tankerne løbe, og for et øjebliks ro, i en ellers fyldt arbejdsdag.


Susanne Schmidt-Nielsen, 2015

Mål: 1200x300cm
Materialer: akryl maling, blyant, plexiglas, skruer

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv


Retur til indhold | Retur til hovedmenu